RSS

剛裝了 Sharp Reader 0.9.6 來看我大量的 blog bookmark。(我一直都是用 bookmark 的方式睇 blog...-_-") 每個 blog 的 RSS link 都不同,很有點煩。綜合各 blog 在 Sharp Reader 裡面的表現,有以下心得。

Blogger:對 RSS feed 最開放,可看全文,唯一缺點是不能分類。

Hompy:只能睇到文章主題,勁自私。內文得 click 回 hompy 站內。

Xanga:文章以日期 in order,跟其他的 blog 排法不同。

Sinablog(新浪):可分 cat.,但是也不可看到全文,只有第一段的 preview。

無名小站 Wretch:可分 cat.,但也是不可看到全文,只有第一二段的 preview。

Yahoo Blog:comment same as Blogger。

MSN Space:我仲未搵到佢 RSS 條 link 應該係咩...... -_-


歡迎各位補充賜教。

----------

謝謝貴公子推介的 Vienna,使用中了喔~~>_~
匿名 說...

嘩哈哈,用bookmark睇會睇死人架.......
mac 我用 Vienna... 都okay好用

**係,hompy係勁唔文明。

匿名 說...

I find some information here.

匿名 說...

Here are some latest links to sites where I found some information: http://neveo.info/943.html or http://neveo.info/2476.html

匿名 說...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»

Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates