靚仔

(以下內文純屬個人意見,絕不客觀。)

我不諱言,擇偶於我,向來是外表先行。也曾經有過覺得「性格才是一切」,「個性好就足夠」,「只要待我好就可以了」的階段。我知,這樣好像很膚淺,嗯,但我從來就不是有深度的人喎,有人喜歡錢,有人喜歡車,我只是喜歡靚仔,這樣沒問題呀。也就當作是我遇人不淑吧,真的,長的不好看的那些男友,一起時,都是不快樂的多,分手的時候,也分的很難看。所以,我愛靚仔,希望靚仔都愛我啦。

當然,靚仔的標準因人而異,對我來說,高大是個基本,我某名很高的前度男友曾經說:「矮過五呎十的都不算是男人。」雖然好 mean,但是某程度上我也頗同意的。除非是長的真的很俊俏,譬如話郭富城,因為他長的漂亮,那麼樣子就足以蓋過身高這缺陷了。

形像化一點,以下的幾個男星都是我覺得靚仔的。




金城武,無話好說。他比鄭伊健更像是從漫畫世界跑出來的男人,應該話,鄭伊健可能是從牛佬呀甚麼《黑豹》《海虎》那些跑出來的,金城武則是池上遼一筆下那種囉。我最喜歡他的一輯照片,是早年有個台灣的廣告 (LINK),金城武代言白蘭氏雞精,他穿一件白色毛衣,坐在一室陽光的和式房間內,打紅色的毛衣送給女友,再加上 tag line 的一句「讓我照顧你」,超溫柔的樣子,迷死人。有鬚又靚,無鬚又靚,短髮又靚,長髮又靚,任何角度都靚。你講丫你,有無見過一張金城武醜樣的相丫?




古天樂,全港穿西裝和 miu miu 男裝之中穿得最好看的男人。當然喜歡的是變黑了的古天樂,不是白臉時代的他啦。古天樂拍喜劇時喜感掌握得不錯,只要他不要再唱歌就好了,相信他自己都不想吧!




Soler,很多年前 Soler 還未正式出道,我去了看某個恭碩良的 live show,Julio 和 Dino 任結他手,基本上整場 concert 我都是盯著 Dino 看。那時候兩兄弟都未有留著現在怪模怪樣的三角形怪鬚 (據聞只是用來給廣大的觀眾辨識二人) (老老實實,好明顯作用不大),穿上緊身白色小背心,非常專注的彈結他。(btw,初出道時的恭碩良我都覺得好正,當然不是現在「本 pair」暴肥的他啦。) 除了靚仔之外,Soler 的音樂也是我很喜歡的。




吳尊,你估我唔到啦!我(竟然)是喜歡吳尊的,確然,是有那麼一點的脂粉味,他在飛輪海裡面行行企企,歌也唱的不好,戲也演的很不濟。不過,42吋胸肌 (幾多女人連 32 吋胸都無呀!),加上汶萊富家子的身份,真是,好正。是現實世界中的王子啊,呵呵呵~

有無留意到一個外國人都無呢,無錯,我是對西方人無興趣的。另外也不喜歡瘦的男人,譬如萬人迷吳彥祖,真人超瘦。

16 則留言:

wan e 說...

素顏姐姐"我真係估唔到你會鍾意吳尊WORR=P
雖然我對吳尊都有好感,,但係唔知點解望到佢個BODY我就會諗到青蛙!哈哈哈

二打六 說...

吳尊都得?

真係估你吳到 ^_^

cAt 說...

Wah~~吳尊個副尊容真係見到都想....
身材都係第一次見....
好正呀~~

p.s唔該晒素顏你~我尋日去左sogo個間源吉兆庵賣左好多果子啦~原來香港依家得番呢間~怪唔得唔見左好耐~

Nikki 說...

聞說,古天樂其實是好想唱歌的…(只是道聽途說,沒根據的)
不怎麼喜歡吳尊,因為我不喜歡唇太薄太小的男人,而且他的六舊腹肌跟他的娃娃臉不相符,好怪。雖然又真的幾靚仔。
唉,金城武,贏晒囉!咩唧!

eu 說...

lee hom 都得wor!

宇宙人 說...

原來個個都要大隻佬 T_T

膚淺咪認囉, 我話唔睇樣都呃你~
不過 E 個年代靚女無內涵都唔 OK 的

素顏天使™ 說...

Wan e + 二打六 > "比你估到, 我就唔叫食神啦!~ 哈哈哈哈哈" (唔知 reply 咩, 亂答)

cat > 不客氣 :)

nikki > 係?? 但我道聽徒說個版本係, 有唱片公司再斟過佢出碟, 但阿古生話零願"我比錢你"都唔想出喎. 係呀! 娃娃臉加上六舊腹肌確係有錯配feel, 但我就係鐘意咁!!......唔, 另外曾經一度我都迷過下言丞旭的, 後來發現佢剃左"加拿大毛"之後就即時無feel啦~

eu > YES YES YES!!!!! 今日睇報紙話佢同湯唯兩個互生情愫, 希望不是煲水啦~ (因為我八掛聽返黎, 有人話佢係唔多喜歡女人架喎......)

宇宙人 > 我唔係靚女亦無內涵, 生活都過得好 OK 丫!

匿名 說...

金城武, YES!!! he is the only one that i can say he is HANDSOME in Asia!! check out johnny @ razorlight (ex boyfriend of kristen dunst), i dont like his face at all, but his body is damn sexy!! also all the boys in juliette and the licks!! i used to like skinny boy but not anymore!! ;)

匿名 說...

金城武, YES!!! he is the only one that i can say he is HANDSOME in Asia!! check out johnny @ razorlight (ex boyfriend of kristen dunst), i dont like his face at all, but his body is damn sexy!! also all the boys in juliette and the licks!! i used to like skinny boy but not anymore!! ;)

小坤 說...

人每個時期追求o既野都唔同.

有次睇"康熙來了"訪問張震. 佢話以前注重個樣,慢慢就注意第二D, 到最近居然注意"皮膚o既飽和度"! 重即場話細S D皮膚鬆, 笑到我死!

題外話 - 男人喜歡大胸其實同女人鍾意42" 胸肌都係一樣姐! 唔明點解重有女人覺得鍾意大胸就係鹹濕.

宇宙人 說...

[劃清界線]我最多 B/C 就夠食架啦~

Nana 說...

@@估唔到素顏鍾意吳尊,真的意想不到...
不過素顏真係鍾意GE都係大隻類型 !

Snow Snow 說...

Hi 素顏天使,

I'm searching for Wu chun's pics, 而你所 post 的 pic 就pop-up 了.
首先見到的是 金城武 的照片, then Louis Koo (haha~ 這兩位都是我喜歡的idols!! hehe~ happy!! ^v^) 我們的 taste 很接近呢!
至於吳尊... 我是先喜歡 Kenny Kwan 的. 在 '花樣少年少女', 他有點角度像 Kenny, 所以我也喜歡上他!! @v@

不過, 我分得清楚 "偶像還偶像", 如果我的另一半太俊俏的話, 我會沒有安全感!

Anyway, Nice to meet you!!

Snow

翠兒 說...

好正
我係亂撞入黎
但見到一個同我咁似ge人...
我真係忍唔住要留下言

我真係覺得金城武、鄭伊健、古天樂係呢個世界最靚仔的三個男人
同埋我同你一樣,只喜歡靚仔!

Kelly 說...

我係過路人...你篇文太好了XD 基本上我第一喜歡的是Keanu Reeves。雖然佢已經40+,但個靚樣真係仲响度,而靚得嚟係好特別的,可能係同佢0既血統有關吧!金城武我都好鍾意;可能混血兒响個樣方面都會比較優勝吧(安德尊除外)!
吳尊...... 其實佢似似哋韓國嗰啲,係青靚白淨類,我覺得睇吓都得,但有啲怕見到一個皮膚比自己仲要靚的男人。不過比起好多香港明星佢已經算sharp。
係呢,你都有睇《精銳暴隊》?我好喜歡呢齣戲,係今年我最愛的電影之一(另兩齣係《Om Shanti Om》同《黑夜之神》)

匿名 說...

金城武太瘦了 沒有肌肉
古天樂體格很性感的 較壯碩又無贅肉
吳尊也很棒
太瘦的男人感覺很娘們的 部耐操