禮金


(photo source from here)


結婚禮金該付多少,真箇因人而異,男人賺的多,付多一點也是正常,賺的少,那也沒理由一鋪清他的錢袋。在高登看到有男版友說他的外父要他付六十萬的禮金,而他的積蓄只有十萬元,不知怎麼辦。而樓主的女友則希望先一起儲幾年錢再算,因為不想得失家人。

嚇死我,我慶幸有對通情達理的父母。

雖然我明白父母都是寵愛兒女,想女兒嫁的好,只是這些事情都是量力而為的對吧!普通打工仔有六十萬付禮金,那麼籌辦婚禮的錢呢?將來生兒育女要花的錢也不少呀,你總不成叫人家從頭儲起呀。又不是賣女兒嘛!衰一點說,賣女兒賣六十萬是賣斷了還是怎樣呢?六十萬足夠包個明星仔幾個月啦!

不過其實我想說的是,網友們的回應都非常好笑,無論結婚了沒有的都可以看看。

節錄─

「拖到條女三十歲到時就係外父貼錢嫁女」

「分期,當供樓咁供 供幾年個女就係你架喇」

「搞大左個肚,你叫佢俾翻30萬你娶佢個女都得呀」

「樓供完係自己,女供完可能唔係自己」

「用10萬買左佢下面 X 住先,其他部份慢慢比」

「咁你同條女真係要『二百年後再一起』喇!」(補充:側田《命硬》的歌詞)

攪大佢個女個肚,跟住話禮金太貴,話儲住錢拖下佢先,到時隨時佢比番60萬你」

「唔好結住,同條女同居先,條女上左30歲仲收你60萬就即飛溝過件。如果你好鍾意條女一定要同佢一生一世既,就只好中出搞大佢」

「拎六十萬買曼聯拎歐聯冠軍仲有價值」

「呢個年頭仲獅子開大口,世伯high大左?」

還有幾頁,各位自己慢慢看。
發佈留言
Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates