是日新聞精選 20071101

我個人覺得,雖然呢,G.O.D. 明顯是玩出火了,但是明光社真的超級乞人憎,頂,道德西。

*********

(source from 《蘋果日報》 ,2007 年 10 月 31 日)



隔 牆 有 耳 : 潮 Tee 明 玩 拾 肆 K

新 潮 傢 俬 店 住 好 o的 ( G.O.D. ) 早 前 推 出 粗 口 諧 音 Tee 「 Delay No More 」 , 近 日 又 有 踩 界 搞 作 , 出 o左 件 印 有 「 拾 肆 K 」 字 樣 T 恤 , 讀 音 同 本 地 社 團 一 模 一 樣 。 呢 o的 懶 有 趣 印 字 T 恤 未 必 個 個 人 受 , 八 方 噚 日 去 住 好 o的 銅 鑼 灣 分 店 睇 過 , 見 到 仲 有 得 賣 「 拾 肆 K 」 T 恤 , 有 藍 色 同 綠 色 兩 款 , 每 件 賣 280 蚊 。

住 好 o的 市 場 部 經 理 馬 小 姐 講 , 呢 款 Tee 出 o左 近 兩 個 月 , 未 收 過 投 訴 , 佢 聲 稱 冇 標 榜 黑 社 會 o既 意 思 , 純 粹 係 「 字 款 得 意 」 。 三 間 分 店 會 繼 續 賣 , 亦 唔 會 加 警 告 字 句 或 者 包 膠 袋 。 明 光 社 對 呢 件 衫 睇 唔 順 眼 , 批 評 美 化 黑 社 會 , 教 壞 細 路 。 八 方 奉 勸 大 家 著 出 街 前 都 係 三 思 三 思 。

the next day 警察馬上有所行動,好有效率。


(source from 商業電台即時新聞)


連鎖家品店涉管有三合會物品
[01/11 星期四 14:55]

警方搜查家居用品店G.O.D,檢獲一批涉三合會字句及徽章的T恤及明信片,拘捕17人

警方搜查五間位於中環、銅鑼灣、元朗及尖沙咀的家居用品店 G.O.D. 的商店及貨倉,檢獲88件印有與三合會有關的字句及徽章的T恤,及五百多張明信片,拘捕八男九女,包括公司東主、設計師及售貨員,年齡 21 至 51 歲,涉嫌管有三合會有關物品,警方提醒市民,擁有這些物品亦是違法,初犯會被罰款十萬元及監禁三年。
發佈留言
Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates