《每當變幻時》

WARNING:以下內文含電影內容,不喜勿讀。


故事結局跟我所以為的略有不同(前文),比我想像中拍得更好,導演羅永昌比前作《天生一對》進步了實在好多。看完了心有點戚戚然的感覺,久不能語,阿妙和魚佬的結局有點無奈;最無奈是這樣的故事又最真實,當然,安排一個假結婚於這部電影裡面是有點太過戲劇性了。


選角出色,楊千嬅陳奕迅都演來自然,馮萃帆作阿妙父親一角更是不作他選。妙父死的一幕,我真失禮,還哭了起來。最喜歡阿妙在化妝學校跟魚佬搶銀包的一幕,人活到若干年,就知道這是甚麼一回事了。但最悲凔,還是要數為甚麼阿妙在 35-37 歲年間(個造型)可以老了那麼多,事實又真喎,女人到了那個年紀,老得好快,看得我驚心動魄。

如果你是女人,要看;過了 25 歲的,一定要看。

Official Site

************

火爆仔時間。

我是於星期五晚於 apm 看的,看電影時坐我和男友身後的一對情侶,未開場講到散場,忍不住擰轉背勁誇張咁「啤」完都唔收聲。談話不特止,還要講電話,還是那種「係呀,係呀,陳生你好!收得唔係幾好喎,喂~ 喂~ 喂~ 係呀,我唔得閒喎,係呀,係呀,我睇緊戲呀,我以家唔方便講電話,或者我夜D再打比你丫,好啦,bye bye~」#@@^XYZ&##$#!!唔聽得電話咁你又聽?!!!最絕,她身旁那位還聲大大問旁邊那位「咁你又聽電話o既?」,那位聽電話的八婆還要若無其事答佢囉!!如果可以,我絕對是想起身捉這兩個仆街來打,一張摺 木凳 車埋去打到佢標腦漿果隻!

散場時我再望真一點,原來是一對 lesbian couple,TB 打扮那位約 5'4" 高 160 lbs,著旺角荷里活中心款式黑色西裝,染到個頭好似李克勤咁;女的那位 5'2" 高約 200lbs,著旺角中心款式黑色套裝,我覺得佢o地好襯!各位小朋友,呢個故事教訓我o地,如果於戲院內說話/談天/講電話,就會變到佢地咁款囉!係咪好得人驚呢~
發佈留言
Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates