單身

單身了這大半個月以來,習慣嗎?老老實實,還未。

通常這些時候,都會出現「皇帝唔急太監急」的情形。雖然我都明我年紀不少,中女一名,不過又不算是很 desperate 的對吧?至少暫時一個人生活還是可以的,勤力一點工作多賺點外快,養大林積積 (貓) 就算了。當然很多時候夜深人靜會好寂寞,會哭會喝酒讓自己早一點睡,但是又不至於要隨便的找個人吧。


阿媽做的川貝老薑全雞炖燕窩,好油,不過幾好飲,燕窩多到可以當飯食。

最好笑的其實是我媽,我明白她愛女深切,不過就......。昨日回家吃雞炖燕窩,一邊吃,她就一輪嘴問我記不記得在 OOO (某國家) 有個疏堂過乜的表哥類物體,我話記得,問我拿阿姨個 email 那位丫嘛。然後又話,是呀,人o地呀兩兄弟都好好仔o架,o拿屋企家境又好啦,做生意啦,o拿咁呢呀大仔就讀金融o既,細仔就做飛機工程,佢阿爸話佢地都未拍過拖o架,唔鐘意鬼妹丫嘛,大你一兩年左右啦,有諗過o黎香港發展o架.....(......下刪三萬字),你 send 張相過去比人睇下啦阿女。

嗯,非常之 hard sell。

我話,阿媽,你知唔知今年是 2008 年,不如指腹為婚啦喂!30歲都無拍過拖?聽落好毒喎大佬......仲有,你知唔知由香港去 OOO 有幾遠?搭幾多個鐘飛機?做金融?全球死直喎大哥。工程仲衰,香港邊鬼度仲有工程做o者?(其實講乜都假,總之我不喜歡人家這樣硬塞一些東西給我)

阿媽反駁,哎呀搭幾多個鐘飛機有咩所謂o者,你地咪傾下偈先囉下。o拿一係咁啦,我叫他 send 張相過來睇下先啦。唉,阿媽都係想你好 (......下刪二千字),你咪傾下偈先囉,阿媽都係想你好o者 (......下刪二千字).......循環不息。

唉,就算我不 enjoy 我的單身生活,但都不代表要求其跟個人o格。總之不要求其塞個男人比我,唔該阿媽。o拿不過相呢,就一睇無妨,如果靚仔咪當 bonus ,唔靚啦喎..... 咁得啖笑都好丫。
發佈留言
Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates