益力多四十週年電視廣告

益力多的電視廣告歷來都出過不少好的作品,也不一定是大灑金錢,但起碼能令你回味一笑。今年是益力多的四十週年,有新一輯的電視廣告推出。說老實,我甚少開電視,但有一次我偶然看到這輯廣告,都有頗深的印像。

看今期的《FACE》都有介紹,原來攝影是拍過《2046》和《男人四十》等的關本良,美術指導是《金雞》和《投名狀》的黃炳耀。香港電影市況低迷,電影業人士開工不足,拍拍廣告一不失為一門財路。


可憐天下父母心無錢醫病篇,女主角好靚女啊!


懷舊校園舞會小情侶篇,男主角叫香子俊,曾於電影《無野之城》有全裸演出,並且和林苑(側田前女友)有大膽床戲。女主角 Evelyn Choi 曾拍過 Canon 廣告 (即講少女被電車男跟縱那輯),做咩個口會「wear」到咁大?


扮《黑社會》果欄講數篇


最後再 sharing 一下我的 all time favorite,再遇 Suzuki 篇(2007),睇幾多次都笑得出。

6 則留言:

K先生 說...

我愛社團那一條片多啲

湯記 說...

益力多、酸酸地、唔太貴、好好飲!

ho 說...

我都最喜歡社團那個呀 haha
suzuki 讓我想到一個女同學 實在搞笑加經典呀

by bochu

KKdance 說...

我個人比較喜愛「你今日飲左未」系列, 都好印像深刻~

3EAR 說...

老實講4個都攪盡腦汁.尤其講呀哥出國細佬霸了哥哥間房又到舊機場影送機相果個.
不過妳沒POST...

匿名 說...

我覺得少年syzuki好似鍾嘉欣