是日新聞精選 20070914

仁濟驚現 飲血狂魔
14/09/2007 -- 《東方日報



荃 灣 仁 濟 醫 院 發 生 駭 人 聽 聞 的 偷 血 飲 血 奇 案 。 一 名 神 秘 男 子 昨 凌 晨 潛 入 仁 濟 醫 院 血庫 及 緊 急 化 驗 室 偷 去 三 樽 血 , 院 方 早 上 發 現 該 三 樽 有 待 化 驗 的 病 人 血 液 樣 本 不 翼 而飛 , 大 為 緊 張 , 翻 查 閉 路 電 視 片 段 後 竟 見 到 神 秘 男 子 當 場 將 三 樽 血 一 飲 而 盡 , 其 後將 空 樽 棄 置 於 醫 院 某 樓 層 的 垃 圾 桶 內 , 有 如 電 視 劇 《 我 和 殭 屍 有 個 約 會 》 中 吸 血 殭屍 晚 間 到 醫 院 偷 血 飲 的 情 節 。 警 方 現 將 案 件 列 作 爆 竊 案 處 理 , 正 追 緝 該 名 「 吸 血 殭屍 」 下 落 。

警 方 消 息 透 露 , 一 名 中 國 籍 男 子 昨 凌 晨 二 時 , 疑 趁 仁 濟 醫 院 B 座 四 樓 的 血 庫 及 緊 急 化 驗 室 附 近 四 野 無 人 之 際 , 竄 進 放 置 病 人 血 液 樣 本 的 化 驗 室內 , 取 去 三 樽 等 候 化 驗 的 血 液 樣 本 , 並 當 場 一 飲 而 盡 , 其 後 更 帶 同 空 樽 離 開 化 驗 室, 步 行 至 該 樓 層 的 升 降 機 大 堂 時 , 才 將 空 樽 丟 進 升 降 機 旁 的 垃 圾 桶 內 。

職 員 翻 看 閉 路 電 視 嚇 呆
直 至 早 上 , 醫 院 職 員 返 回 化 驗 室 後 , 發 現 三樽 分 別 屬 三 名 女 病 人 的 血 液 樣 本 不 翼 而 飛 。 由 於 事 態 嚴 重 , 化 驗 室 職 員 隨 即 聯 同 保安 部 職 員 翻 查 閉 路 電 視 片 段 。 翻 看 片 段 期 間 , 一 眾 職 員 看 到 該 名 神 秘 男 子 在 化 驗 室內 生 飲 三 樽 血 液 樣 本 的 駭 人 場 面 , 幾 乎 嚇 呆 , 隨 後 立 即 報 警 。

警 方 發 言 人 答 覆 本 報 查 詢 時 證 實 , 昨 晨 十 時 四 十 五 分 , 一 名 曾 姓 仁 濟 醫 院 職 員 報 案, 指 醫 院 三 樽 血 液 樣 本 被 竊 。 案 件 現 列 作 爆 竊 案 處 理 , 交 由 荃 灣 刑 事 偵 緝 隊 接 手 調查 , 暫 未 有 涉 案 人 士 被 捕 。

24 小 時 運 作 無 保 安 駐 守
仁 濟 醫 院 血 庫 及 緊 急 化 驗 室 位 於 醫 院 的 B 座四 樓 , 毗 連 藥 房 。 據 現 場 所 見 , 該 層 共 有 四 部 閉 路 電 視 以 不 同 角 度 廿 四 小 時 監 察 化驗 室 , 化 驗 室 門 外 有 門 鐘 , 內 有 門 鎖 , 但 門 口 並 無 保 安 人 員 駐 守 。 據 了 解 , 化 驗 室乃 廿 四 小 時 運 作 , 以 應 付 夜 間 有 病 人 做 手 術 時 需 要 立 即 驗 血 , 而 驗 血 最 快 於 兩 小 時後 有 化 驗 結 果 。 化 驗 室 通 常 只 有 化 驗 師 及 健 康 服 務 助 理 進 出 , 醫 生 及 護 士 較 少 需 要踏 足 化 驗 室 。 醫 護 人 員 為 病 人 抽 血 後 , 血 液 樣 本 會 由 健 康 服 務 助 理 運 送 到 化 驗 室 。

記 者 江 瓊 瑛 、 調 查 組

------------------

我睇完之後真係嚇到擘大個口!*o*

佢係咪尹天照呀?!!!!!

另,呢個唔關事,我覺得《東方》CG 組o的o野唔夠《蘋果》靚。

4 則留言:

hoyoyi 說...

it look so gross!
i wish to know why he drink it?!!

Old Cake 說...

Holy sxxx! Who says there is no vampire in this world?

BTW, this post could be labeled under 出街食. J/K hehe

JJs 說...

我想起村上春樹一短篇, 遇上吸血鬼的故事.
其實我是吸血鬼, 就咁樣.

Q 說...

我尋日仲以為朋友講笑 ~ 飲 BLOODY MARY 咋嘛 ? 夜晚睇報紙至知原來係真0既 ......
今日睇報紙 ,已經拉到人喇 ~