素顏飯局之海鮮大會

承蒙數位友好光臨寒舍,於大年初三晚,舉行這個吹雞吹足幾個月才搞得成的「三娘教子」海鮮飯局。


上面那隻是加菲蟹,下面那隻是什麼呢?


翡翠螺

海鮮大會,全數海鮮購自炮台山小店金凱鮮庭 (相關舊文)。頂,但不知道跟新年有無關,兩隻蟹竟一滴蟹膏都無!HKD$248/隻,起碼回水回 HKD$100 啦!連我至愛的加菲蟹都是滴膏不沾,還好蟹肉鮮甜叫做食得下。也好在那兩打翡翠螺都叫做合格 (HKD$48/半打),唔係就年初三都要打個電話去赤佢個口。


梅乃宿桃子口味果酒

熱食方面,外電 Pizza Hut 四人套餐,同時加上是晚主角兩支白酒 + 一支紅酒 + 一支桃酒。桃酒由健健於 Sogo 購入,果然好喝。仲雪到冰凍才帶過來,夠晒 sweet sweet。飲飽食醉後,本人酒量淺,竟然在《珠光寶氣》時段,不顧形像在沙發上完全熟睡 (仲恰著左兩次!!囧),好在 C 小姐和健健都夠體諒。

特別鳴謝:

PY 小姐山長水遠,托來托去護送海鮮。仲送上日本巨型草莓兼窩心地搭埋煉奶乙支,都話你最細心啦,邊個娶著妳就有福氣!


敘利亞特產曲奇

健健帶敘利亞特產曲奇來拜年,開心果也是我飛佛,多謝你。


電子大富翁

無 C 小姐多次勞心勞力搞活動絕不能成事,兼送上日本高級生果,雖然勁無默契竟然又買了日本巨型草莓 (食了一盒,即是話我雪櫃仲有成三盒士多啤梨......)。不過那幾隻巨型日本蘋果好好吃,又甜又香的王林蘋果才是王道。連家中的電子大富翁都帶過來一齊玩,「一抽二lang」,燒炭......呀唔係,燒o野食都唔會帶咁多o野。


電影《求戀期》(1997)

題外話一則,無聊發現原來大家都曾經覺得 Dry 時期的雷頌德係 very OK (我真心覺得佢當年好得o架喎,唔好藐我)。本人仲即席找到雷生陳年舊作《求戀期》於聚會上放影,懷緬過去一番,原來部戲都有成十二年咯......

我家雪櫃現在塞滿生果,健康到爆,正好適合新春清理腸胃,多謝各位。


送上好歌一首作結尾,古巨基的《歡樂今宵》。

---------------------------

金凱鮮庭 Golden Pond
地址:北角麥連街寶榮大廈地下I舖
電話:2806 2660
菜式:港式 / 海鮮
發佈留言
Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates