唔該唔好影衰香港

(source from 2008-01-04 《蘋果日報》)



流 浪 三 輪 車 屋 面 世

【 本 報 訊 】 理 工 大 學 設 計 學 院 助 理 授 黃 國 才 ( 圖 右 ) 花 了 五 年 時 間 , 設 計 出 一 部 「 流 浪 三 輪 車 屋 」 , 「 住 客 」 可 在 這 片 3 呎 乘 4 呎 的 小 天 地 睡 覺 、 曬 衫 、 睇 書 , 甚 至 打 開 天 窗 看 星 星 。 黃 國 才 揚 言 會 駕 這 部 流 浪 車 到 貝 沙 灣 、 山 頂 的 豪 宅 旁 邊 露 宿 , 「 窮 風 流 」 一 番 。

三輪 車 後 半 部 是 一 幢 由 鐵 皮 搭 建 的 小 「 屋 」 , 屋 頂 有 兩 個 天 窗 、 屋 旁 有 一 個 晾 衫 架 ,屋 內 有 一 個 可 當 作 椅 子 的 小 雜 物 櫃 , 打 開 牆 身 的 小 木 板 , 就 是 一 張 書 桌 。 在 這 三 呎長 的 空 間 內 睡 覺 , 需 打 開 車 尾 的 小 木 門 , 再 加 裝 另 一 塊 床 墊 。 這 部 流 浪 車 屋 造 價 約 5000 元 , 平 均 呎 價 416 元 , 會 在 1 月 9 日 在 中 區 警 處 舉 辦 的 「 香 港 . 深 圳 城 市 建 築 雙 城 雙 年 展 」 展 出 。

孔 慶 初 攝

-------------------

我無話好講,請這位人兄千萬不要告訴人家他是代表香港參展,好羞家呀!

以下為網上論壇節錄,quote from 高登

牛腩 3 號:
「屌你老味,如果叫佢整架賣豬皮魚旦o個d 車仔,可能要十年後先開到檔
賣炒栗子o個d 車仔咁撚hi tech,就更加諗都咪撚諗」

春天:
屌你老母呢舊野要研究 / 整 5年 ?
做金工果 d 師傅幾日就砌一部出黎啦

農夫單車 (後面有個大兜) - $300 , 深圳買
鐵板 + 支架 - $100 , 五金回收公司
其它雜物 - $100 , 雜貨鋪
合計 : $500

其餘 $4500 為設計費
發佈留言
Designed by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates